Efter att man gått på grundskolan är det dags att söka till gymnasiet. Man kan då välja mellan olika utbildningsprogram som passar med de intressen man har. På gymnasiet har man ingen skolplikt längre och man får ta mycket mer ansvar för sitt eget lärande. Men är utbildningen svår, och finns det hjälp att få?

Hur är det att gå på gymnasiet?

Om man går en gymnasieutbildning i Sverige finns det en hel del skillnader mot grundskolan. För det första får man söka in till olika linjer som har skilda inriktningar. Det kan till exempel handla om hästar, matlagning, fordon, omvårdnad, naturvetenskap eller samhällsvetenskap. Det kan vara bra att söka en linje som man är inom det man är intresserad av.

I gymnasiet blandas ofta teori och praktik och man kan välja mellan att läsa en del ämnen. Det finns dock vissa grundläggande kurser inom svenska, engelska, matematik och naturvetenskap som alla läser.

Kan man få läxhjälp?

Om man tycker att det är väldigt svårt att hantera läxor och andra uppgifter finns det hjälp att få. Många gymnasieskolor erbjuder läxhjälp på plats efter skolan eller under håltimmar. Det finns också bra läxhjälp online som kan användas för att man som elev ska få lite extra hjälp. I många fall kostar det inte många kronor och det kan vara en väldigt bra investering att göra för att få hjälp att komma igenom sin utbildning.

Är utbildningen mycket svårare än grundskolan?

Man kan inte direkt säga att gymnasieutbildningen är svårare än den utbildning man går igenom i grundskolan. Det är dock som så att utbildningen naturligt tar upp allt mer komplicerade moment eftersom att man som elev ska lära sig något nytt. Man har dock tillgång till läroböcker som förklarar och läraren bör också ta sig tid till att förklara nya moment, formler och annat som eleven behöver kunna. Det skadar inte heller att sätta ihop olika förklarande dokument. Det kan röra sig om formelsamlingar inom matematik, eller om enklare periodiska system inom kemi.

Finns det andra alternativ än gymnasieutbildning?

Det kan finnas olika skäl till att man inte går gymnasiet, eller till att man avslutar det innan man fått alla betyg. Då kan det vara skönt att komma ihåg att det finns möjlighet att studera på andra sätt. Man kan läsa upp sina betyg eller få en hel högskolebehörighet på Komvux men där är man först välkommen när man fyllt 18 år. Ett annat alternativ är folkhögskolor som erbjuder gymnasiekurser.

Fördelar av att läsa gymnasiet

Det finns flera fördelar med att ha en högskolebehörighet. Den gör bland annat det möjligt att ansöka till högskolan. Man kan också få enklare att hitta jobb om man har läst gymnasiet eller motsvarande.