Att studera utomlands har många fördelar. Cirka 25 000 svenskar studerar vid utländska lärosäten. Dels får du möjligheten att lära känna en annan kultur, utveckla språkkunskaper och lära känna många nya människor. Ett alternativ är att åka på en utbytestermin från ett svenskt lärosäte. Detta är ofta det enklaste sättet, men är begränsat till en termin eller ett läsår. Om du vill läsa en hel utbildning utomlands eller läsa vid ett specifikt universitet (som inte har utbyten med svenska lärosäten) måste du ordna dina studier på egen hand. Detta är dock inte särskilt svårt, framför allt inte om det är inom EU. Nedan följer praktisk information som är bra att veta om du vill studera i ett annat land.

Förberedelse är A och O

När du vill studera utomlands är det viktigt att vara ute i god tid. Förmodligen kommer du behöva skicka dokument och ofta krävs det särskilda tester och intervjuer. När du söker till en utbildning utomlands kräver de att du har grundläggande behörighet till högskolestudier. Utöver detta kan det förekomma olika krav beroende på vilket land och vilken skola det är. Krav som kan förekomma är bland annat:

  • Personligt brev
  • Inträdesprov
  • Arbetsprover
  • Intervjuer
  • Språktest eller certifikat
  • Rekommendationsbrev
  • Särskilda kunskapsprov

Det är viktigt att veta vad som gäller för just utbildningen du vill söka. Tänk på att utländska lärosäten inte följer samma antagningsdatum eller ansökningsprocess som i Sverige. Därför är det mycket viktigt att vara ute i god tid och ta reda på vad som gäller. Det bästa är att kontakta universitetet direkt och fråga dem. Det är inte ovanligt att förberedelserna måste påbörjas upp till ett år i förväg. Om du vill studera i ett land utanför EU kan det vara bra att vara ute ännu mer i förväg eftersom det kan ta lång tid att få studentvisum.

Praktiskt innan och efter

Utlandsstudier innebär att du kommer att studera i ett annat land på ett annat språk än svenska. Många av dina dokument, exempelvis betyg, kan behöva översättas. Dessutom måste du ordna allt praktiskt, såsom resan och boende. Att studera vid ett utländskt universitet kostar och ofta behöver du ha bevis på att du har möjlighet att finansiera utbildningen.

Det är även viktigt att tänka på var du vill arbeta efter studierna. Om du exempelvis vill studera till läkare vid ett utländskt universitet är det viktigt att du tar reda på hur och om du kan få en svensk legitimation efter studierna.