Världens mest annorlunda skola?

För ett tag sedan skrev jag i den här bloggen om vad som förmodligen är världens dyraste skola, Le Rosey i Schweiz. I det här inlägget ska jag uppmärksamma er på vad som kan vara världens mest annorlunda, eller bästa, skola – beroende på vilket perspektiv du har: Brooklyn Free School.

En skola utan regler

De flesta skolorna i världen har regler. För att komma in på en universitetsutbildning kan du behöva skriva ett högskoleprov, det finns antagningskrav och så vidare. Brooklyn Free School, i Brooklyn, New York, är unik i det att den inte har några regler. Den betygsätter inte eleverna, närvaro är frivillig och inga prov skrivs.

Skolan som tar elever i åldrarna 4-18 drivs enligt en filosofi som populariserades under 1960- och 70-talen: free school movement. Filosofin bygger på tanken att det är barnens egna intressen som ska driva studiegången. Låter det fint? Hur funkar det i praktiken?

Goda ambitioner som krockar med verkligheten?

Det verkar råda delade meningar om den saken. En sak som blir tydlig bara efter enkla efterforskningar är att många familjer hyr extralärare vid sidan om till sina barn. Enligt ett reportage i New York Times fanns det en risk att barn till föräldrar som inte hade råd att hyra separata lärare skulle få svårigheter att komma in på högre utbildningar senare. Om man tycker om idén som Brooklyn Free School bygger på skulle man kunna argumentera för att det är svår att fungera i ett system som är korrupt i grunden. Många skulle nog säga att det bara är att räta in sig i ledet och anpassa sig till verkligheten de flesta lever i.