Världens dyraste skola: Le Rosey

Var finns världens mest exklusiva utbildning? Den dyraste och mest exklusiva skolan i världen ligger nära Geneve, i Schweiz. Denna skola ligger i ett slott omgivet av storslagen natur. Inuti slottet finns den mest exklusiva skolan i världen.

Denna prestigefyllda skola är internatskolan Le Rosey, vanligtvis kallad för Le Rosey. Namnet betyder “rosen” på svenska och är ett lämpligt namn då den verkligen sticker ut. Den är välkänd för att ha utbildat många kändisar och kungligheter från hela världen. Det grundades 1880 och dess berömmelse har inte minskat med tiden, utan tvärtom har det vuxit ännu mer. Trots att kostnaden ökar år efter år, önskar allt fler elever få ingå i den utvalda grupp som under skolåret bor på slottet.

Emellertid accepterar skolan knappt 400 elever per år och det sägs att de som studerar där säkerligen kommer bli inflytelserika kvinnor och män inom alla områden: alltifrån mäktiga politiker till framgångsrika entreprenörer. Inom slottets murar har såväl forskare som konstnärer utbildat Europas kungar, däribland Juan Carlos I av Spanien. Även stjärnor som John Lennon och Elizabeth Taylor har varit elever där.

Kostnaden har kontinuerligt ökat. För närvarande kostar det cirka 150 000 dollar för ett läsår. I denna kostnad ingår dock inte skolmaterial, uniformer och kostnader för dyra evenemang och fester som elever deltar i.

Även om pengar är nödvändigt för att kunna gå i denna speciella skola behöver elever i slutändan leverera resultat. På samma sätt som en trafikskola räcker det inte med att betala för att bli godkänd på proven. Även här krävs arbete och ansträngning och det är inte vilka elever som helst som blir intagna. Varje potentiell elev granskas inför intagning innan de kan registreras.

Att studera på detta slott ger elever ett gyllene tillfälle att lära känna människor som inom snar framtid sannolikt kommer ha stort inflytande.