Världens bästa universitet

Vi har många bra universitet i Sverige, men om du vill läsa på något av världens bästa måste du bege dig utomlands. Tidningen Times Higher Education har gjort en undersökning bland tusentals akademiker och sammanställt en lista på vilka universitet som anses vara de bästa i världen. USA dominerar när det kommer till högt rankade universitet, men även Storbritannien har flera stycken. På topp 25-listan finns även universitet i Japan, Kanada och Schweiz. I Sverige är Karolinska institutet det högst rankade universitetet och hamnar på plats 40.

Harvard University

Harvard University i Cambridge i USA toppar listan och anses vara världens bästa universitet. Harvard toppar många listor och undersökningar. Skolan grundades år 1636 och är en av de prestigefulla Ive League-skolorna i USA. Skolan har cirka 6700 student på kandidatnivå och mer än 15 000 studenter på master- och doktorandnivå. Harvard är särskilt känt för sin MBA (Master in Business and Administration) och juristutbildning. Många amerikanska presidenter, nobelpristagare och kända personer har studerat på Harvard, bland annat Barack Obama, Ban Ki-moon, Bill Gates och Mark Zuckerberg.

MIT

Massachusetts Institute of Technology, förkortat MIT, kommer på andra plats. Universitetet ligger, likt Harvard, i Cambridge i Massachusetts i USA. Skolan har cirka 11 000 studenter. Universitetet anses vara världens bästa inom teknologiska utbildningar. Många nobelpristagare och framstående företagare har studerat här, bland annat Paul Krugman, Kofi Annan, Apollo 11-astronauten Buzz Aldin och arkitekten I. M. Pei.

Cambridge University

Cambridge University i Storbritannien kommer på tredje plats på listan. Skolan grundades år 1209 vilket gör det till det näst äldsta universitetet i Storbritannien och det fjärde äldsta i världen. Universitetet anses av många vara det bästa i Storbritannien. Universitetet har många kända alumni som inkluderar nobelpristagare, vinnare av den prestigefulla Fieldsmedaljen och brittiska premiärministrar, bland annat Sir Isaac Newton, Sir Francis Bacon och Charles Darwin.

University of California

University of California, förkortat UC, är ett universitetssystem i Kalifornien i USA som innefattar 10 campus runtom i delstaten. Två av de mest prestigefulla är i Berkeley (UC Berkeley) och Los Angeles (UCLA) som konsekvent rankas bland de bästa utbildningarna i världen. University of California är det universitet som har flest nobelpristagare. Kända alumni inkluderar Steve Wozniak, Carol Greider och Natalie Coughlin.

Stanford University

Stanford University i Kalifornien i USA rankas som det femte bästa universitetet i världen. Universitet har en stark entreprenörs- och ekonomiprofil och har många framgångsrika företagare och företagsledare bland sina före detta studenter. Universitetet ligger nära Silicon Valley vilket ger en nära koppling till innovation och näringsliv. Bland deras alumni finns många miljardärer, entreprenörer och astronauter, bland annat Larry Page, Sergey Brin och Reese Witherspoon.

På sjätte till tionde plats hamnar University of Oxford i Storbritannien, Princeton University i USA, University of Tokyo i Japan, Yale University i USA och California Institute of Technology i USA.