Hur ska du uppnå dina drömmar? Vilken utbildning ska du satsa på? Vare sig du är 16 år och ska välja gymnasium eller om du är 46 år och känner att arbetslivet har blivit tråkigt, så måste du ställa dig samma fråga.

Våra drömmar

Vissa av oss visste redan när vi var fem år att vi ville bli läkare och drömmen har hålla i sig. Då blir valen ganska enkla, förutom att det krävs ett enormt arbete och intelligens för att komma i mål. Men många av oss har olika drömmar och vet inte alltid vad vi vill arbete med. Ibland kan det vara så att vi gick en utbildning för att det var enkelt och att vi blev uppmuntrade att göra; andra gånger kan vi ha gått i våra föräldrar fotspår och upptäckt att det blev fel. Eller att vi medvetet tänkt att vi aldrig skulle vilja jobba som ekonom, lärare eller sjuksköterska som mamma eller pappa, för att sedan i vuxen ålder inse att det egentligen passar oss perfekt. Det är svårt att välja utbildning och göra livsval. Samtidigt som vi måste fatta ett eget beslut och ta ansvar för det, så är det samtidigt klokt att ta råd. Balansgången är hårfin.

Drömmen om ett eget företag

Om du drömmer om att driva ett eget företag, så måste du först utbilda dig för att ha rätt kompetens, vare sig du ska bli frisör, ha egen advokatfirma eller utveckla elmotorer. Men du kan också behöva gå kurser inom marknadsföring, ekonomi, driva företag och att vara chef. Och om du har anställda är det viktigt att du också ser till att de hela tiden går relevanta utbildar så att ni tillsammans utvecklar företaget. Ett tips är att gå Kompetens Express e kurser, för näringslivet inom ledarskap, kommunikation och effektivitet. De har e-kurser får både blivande företagare, ledare och anställda.

Fast anställning

De flesta av oss drömmer inte om att ha ett eget företag, utan hoppas snarare på att hitta en arbetsplats där vi kan trivas och där våra talanger kan komma till sin rätt – oavsett om vi är forskare, undersköterskor eller vill sitta i kassan och möta kunder. Men även bland de som vill ha fast anställning finns det ändå olika grader av trygghet. Om det viktigaste för dig är en trygg arbetsplats och att du garanterat får en fast anställning, så bör du satsa på offentliga sektorn: sjuksköterska, läkare, undersköterska, lärare eller socionom – beroende på din personlighet.

När du väljer utbildning bör du både titta på hur arbetsmarknaden ser ut i stort, men också fråga dig vad du skulle vilja göra om du kunde få vilket jobb som helst. Försök sedan att kombinera de två svaren. Om du drömmer om att sjunga, kan du utbilda dig till musiklärare, är det däremot så att du vill skapa ett nytt slags vindkraftverk, så bör du satsa på miljöteknik.