Som student kan du ibland behöva vända på varenda krona, vilket kan bli stressigt i slutändan, men det finns mycket som du kan göra för att förbättra din ekonomi.

Ekonomi

Hur bra ekonomi du har som student beror på vilken stad du studerar i. Det är billigare att bo i Östersund än i Stockholm. Det beror också på om du hade ett sparkapital på banken när du började studera. För vissa studenter är det lätt att kombinera studier och arbete, medan det nästan är omöjligt för andra. Här handlar det om tillgång till tid, mående och ork. Det är viktigt att inte bara klara av tentor under studierna, utan också att må bra. Samtidigt kan det vara klokt att jobba lite extra, så att du får råd med fler saker, både nödvändiga saker som mat, datorer och kläder, men också roliga saker som gymkort, resor och exempelvis en bra cykel. Om du som student behöver pengar just nu, kan du läsa på om att ta lån utan UC, på UCfritt.nu, vilket kan vara till hjälp för den som har betalningsanmärkningar.

Tips

Det finns mycket du kan göra för att förbättra din ekonomi:

  • Satsa på att storhandla. Du spenderar mindre pengar om du inte behöver handla så ofta.
  • Dela boende. Det bästa sättet att spara tusenlappar varje månad är helt enkelt att dela lägenhet med en eller flera personer.
  • Ha koll på pengarna.
  • Laga mat själv och skippa dyrt kaffe på stan.