Svenska gymnasiestudier på distans

Det är möjligt att läsa hela eller delar av gymnasiet på distans. Denna möjlighet är framförallt populär bland svenskar som bor utomlands och inte har möjlighet att gå i någon av de svenska gymnasieskolorna utomlands.

Program på distans

Om du väljer att läsa på distans kan du endast välja mellan fyra olika program; Naturvetenskapsprogrammet, Samhällsvetenskapsprogrammet, Ekonomiprogrammet samt Humanistiska programmet. Ibland erbjuds även Teknikprogrammet på distans. Dessa program följer den svenska läroplanen och ger dig behörighet till den svenska högskolan.

Upplägg

Gymnasiestudier på distans kräver stor disciplin och studierna kräver lika mycket som gymnasieutbildningen i Sverige. Studierna sker främst online och muntlig examination är vanligast. Du har en mentor som hjälper dig lägga upp en studieplan och som kan svara på frågor. Fördelen med att studera på distans är att du kan plugga när och var du vill, oavsett tidszon. Nackdelen är att det kan vara ensamt utan klasskompisar.

Avgift & Ansökan

Ansökan till distansundervisning är något annorlunda jämfört med det vanliga gymnasievalet och varierar beroende på om du är folkbokförd i Sverige eller utomlands. Eventuella avgifter varierar mellan de olika skolorna samt om du är folkbokförd utomlands eller i Sverige. Det bästa är att kontakta skolorna direkt. Skolor som erbjuder gymnasieutbildning på distans är:

  • Korrespondensgymnasium
  • Hermods Distansgymnasium