Praktiska tips inför terminsstart på högskolan

Har du nyss blivit antagen till högskolan? Då har du något spännande att se fram emot. Att börja studera på universitet eller högskola är ett nytt kapitel i livet. Många kommer direkt från gymnasiet till högskolan och ska vidareutbilda sig. Det finns många saker som är nya och mycket att tänka på när studierna ska börja. Allt från ny boendesituation till att fixa lånekort på biblioteket. Att utbilda sig är ett stort och viktigt kapitel i ens liv. Det kan också vara en av det roligaste tiderna i ditt liv.

Eget boende

Kanske är det första gången du ska ha ett eget boende. Det finns många saker att tänka på kring boende situationen. Hemförsäkring är en av de försäkringarna som är nödvändig att ha och behövs oavsett hur din boendesituation ser ut. Den är till för att skydda dina ägodelar oavsett hur mycket eller lite saker du äger. Genom att räkna ut värdet på din egendom kan du välja rätt belopp på din försäkring. Har du som student flyttat hemifrån är det bra att veta att du inte omfattas av föräldrarnas försäkring längre. Har du ett eget boende är en hemförsäkring en nödvändighet.

Att jämföra hemförsäkringar är bra att göra eftersom priser och innehåll kan variera. Att använda hemförsäkringstudent.nu är ett bra hjälpmedel när du ska jämföra hemförsäkringar för studenter. De jämför viktiga aspekter som pris, villkor och kundservice hos de populäraste försäkringsbolagen. Det är ingen större skillnad på en vanlig hemförsäkring och en hemförsäkring för studenter. En del försäkringsbolag erbjuder ofta ett billigare pris för studenter.

Praktiska förberedelser inför skolstart

Andra praktiska tips innan terminen startar är att se över resvägen till skolan. Kan du gå eller behöver du införskaffa en cykel alternativt åka kollektivt? Se till att all kurslitteratur införskaffats inför den första kursen. Det är bra att redan från början ha fixat lånekort till biblioteket och passerkort inför första dagen. Att bli medlem i studentkåren kan varar en bra idé. Kolla upp vad de erbjuder dig som medlem. Oftast finns många olika studentrabatter som till exempel rabatt på adressändring. Det kan också vara en öppning för olika sociala sammankomster. Kommer du direkt från gymnasiet kan det vara en bra sak att kolla om skolan erbjuder kurser i studieteknik. Det skiljer sig en del från gymnasiet och det kan vara värdefullt med lite tips. Studiemedel från CSN bör sökas i god tid innan så att finansiering för dina studier är klara.

Hitta nya bekantskaper

Om du är helt ensam på en ny ort med helt nya människor i din klass kan det vara bra att engagera sig i olika saker. Försöka att ha ett öppet sinne och se till att vidga dina vyer. Det är många som är i samma situation och är lika ensamma. Det finns ofta många olika introduktionsaktiviteter vid terminsstart. Det är lite mer eller mindre nervöst för alla i början av terminen.